Cand se recomanda extractia dentara?

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca medicul dentist a facut tot ceea ce este posibil pentru a-ti salva dintele. In cazul in care concluzia acestuia este ca dintele trebuie extras pentru ca nu exista alta solutie, atunci aceasta va fi varianta optima pentru tine.

Dar care sunt situatiile care duc cel mai des la extractia dentara?

  • Daca dintele este afectat de boala parodontala avansata, el devine mobil. In aceasta situatie, daca nu mai poate fi salvat, se recurge la extractie dentara.
  • Cand dintele prezinta o infectie care avanseaza spre os atunci exista riscuri ce pot afecta dintii vecini. In acest caz, dintele trebuie indepartat dintele.
  • Daca dantura prezinta inghesuiri, iar tratamentul ortodontic are nevoie de spatiu pe arcada pentru a obtine rezultatele dorite, este necesara extractia dentara pentru a crea locul respectiv.
  • Dintii inclusi reprezinta o posibilia sursa de infectie. Cele mai intalnite exemple au loc la nivelul maselelor de minte. Infectiile produse din cauza dintilor inclusi pot avea repercursiuni grave, de aceea se recomanda extractia dentara.
  • Cand caria este profunda si afecteaza semnificativ atat nervul, cat coroana dintelui, atunci solutia este extractia dintelui vizat. Se recomanda extractia dentara si atunci cand restaurarea in cazul dintilor sparti sau fracturati nu mai este posibila.
  • O situatie mai putin complicata este cea in care un dinte de lapte nu permite aparitia dintelui permanent. Pentru a facilita procesul normal de aparitie a dintilor pe arcade, este necesara extractia dintelui temporar, pentru a face loc dintelui permanent.