Cosmetica dentară

Cosmetica dentară cuprinde toate procesele de întreținere și înfrumusețare a dintilor cu scopul de a te bucura de un zâmbet alb și strălucitor. Procedeele de estetică dentară sunt variate și presupun fațetări, albire dentară, detartraj, protezare, înlocuire dentară, implanturi dentare și alte proceduri.

Procesul de cosmetică dentară presupune o sănătate orală optimă – fără dinți îngrijiți și sănătoși nu se poate opta pentru nicio procedura specifică.

Procedura de cosmetică dentară presupune următoarele:

 • Air polish – proces de detartraj, periaj și albire mecanică,
 • Albirea dentară profesională unidentară
 • Albire dentară pe arcadă, pe dinți vitali sau devitali
 • Fațetări (realizate din zirconiu sau porțelan)
 • Tatuaje dentare cu diverse aplicații de platină sau cristale

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă un bont sau un dinte cu un grad mare de distrucție coronară, reușind astfel să îl salveze atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Coroana dentară îmbracă în totalitate dintele afectat. Este realizată în laboratorul stomatologic potrivit amprentei luate. Aceasta arată ca un dinte, cu mențiunea că se fixează ca un capac peste dintele deteriorat

Când este nevoie de o coroană dentară?

Coroanele dentare sunt recomandate în următoarele situații:

 • în cazul dinților distruși peste 50%, motivul fiind cariile avansate (coroanele dentare vor împiedica spargerea totală)
 • atunci când la nivelul dinților este necesară o restaurare în ceea ce privește culoarea sau forma
 • după un tratament de canal
 • în cazul dinților decolorați sau prezintă anumite colorații care nu pot fi remediate prin albirea dentară
 • atunci când se face un tratament cu implanturi dentare

Din ce materiale sunt facute coroanele dentare?

Există mai multe materiale din care pot fi realizate coroanele dentare, cu precizarea că tehnica avansează continuu, astfel în topul clasamentului se află porțelanul integral (coroane dentare integral ceramice) sau zirconiul. Iată mai jos prezentate tipurile de coroane dentare în funcție de material:

 • Coroană dentară din compozit – folosită de regulă în etapa provizorie a tratamentului (compozitul este un material mai puțin durabil);
 • Coroană dentară metalo-ceramică – dintele artificial care urmează a fi montat are un înveliș de bază din metal, peste care se află un al doilea strat din ceramică, pentru a nu fi afectat aspectul estetic;
 • Coroană dentară din ceramică (porțelan) – coroana dentară realizată integral din ceramică, numită și porțelan integral, are atât rezistență la masticație, cât și un aspect estetic superior (asemănare cu dinții naturali);
 • Coroană dentară din zirconiu – se integrează perfect cu dinții naturali, astfel că îndeplinește chiar și cele mai exigente cerințe în materie de estetică;

Ce materiale sunt folosite la realizarea coroanelor dentare?

Coroanele dentare pot să fie realizate din mai multe tipuri de materiale, însă în topul clasamentului se situează porțelanul integral sau zirconiul. Mai jos vă prezentăm tipuri de coroane dentare în funcție de materialul din care sunt confecționate:

 • Coroane dentare confecționate din compozit – utilizate în etapa provizorie a tratamentelor (compozitul are o durabilitate mai mică);
 • Coroane dentare metalo-ceramică – dintele artificial are învelișul de bază confecționat din metal, peste care se află un strat confecționat din ceramică, pentru a nu se afecta în acest fel aspectul estetic;
 • Coroane dentare confecționate din ceramică (porțelan) – realizate în totalitate din ceramică sau porțelan integral, cu o rezistență la masticație și un aspect estetic deosebit (seamănă cu dinții naturali);
 • Coroane dentare confecționte din zirconiu – se integrează foarte bine cu dinții naturali, îndeplinind și cele mai pretențioase cerințe în ceea ce privește estetica.

Albirea dinților

Albirea dinților este o metodă cunoscută și folosită în estetica dentară, prin intemediul căreia se restabilește culoarea naturală a dinților sau chiar îi albește peste această culoare.

Ce cauze determină schimbarea culorii dinților naturali?

Se știe deja că, dinții de lapte sunt mult mai albi decât cei definitivi, aceștia din urmă devenind mai inchiși la culoare cu înaintarea în vârsta, cauza fiind schimbările care au loc în structura acestora.

Dinții pot să prezinte pete maro sau negre pe suprafața lor datorită pigmenților bacterieni, alimentari (legume, cafea, ceaiuri, vin roșu) sau acțiunii variatelor medicamente.

De asemenea, fumatul duce la apariția petelor de culoare închisă, iar anumite afecțiuni sau defecte ale smalțului pot să ducă la îngălbenirea dinților.

Albirea dentară poate să afecteze smalțul dinților?

Dacă substanțele folosite în prezent (peroxidul de hidrogen si carbamida) sunt utilizate la recomandarea medicului stomatolog nu vor produce nicio daună la nivelul structurii dentare.

Dinții pot fi albiți de fiecare dată?

Dinții nu se pot albi cu peroxizi în cazul afecțiunilor hepatice, hematologice sau fluorezei dentare, deoarece colorația dinților va apărea din interiorul acestora.

Contraindicaţii

Albirea dinţilor nu se recomandă în anumite cazuri si anume:

 • în cazul femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează;
 • în cazul copiilor cu vârstă sub 16 ani, deoarece pulpa dentară se află încă în dezvoltare;
 • în cazul pacienţilor cu leziuni multiple carioase (dinţii se albesc după ce sunt tratate toate leziunile);
 • în cazul persoanelor ce sunt alergice la substanţele folosite în albire sau a persoanelor ce suferă de obicei de sensibilitate dentară;
 • în cazul persoanelor ce au retracţii gingivale şi rădacini dentare expuse, suprafețe unde protecţia smalţului dentar este absent.

La ce perioadă se albesc din nou dinții?

Procedurile de albire dentară se pot relua fără niciun risc după 2-3 ani.

Igiena după albire

Igiena dentară este foarte importantă dupa albirea dentară, deoarece efectul de albire va dura mai mult. Este recomandată vizita la medicul stomatolog din 6 în 6 luni pentru o curațare a dinților profesională.

Fațete dentare

Fațetele dentare sunt niște foițe confecționate din ceramică și se aplică pe suprafața externă a dinților. Fațetarea dentară reprezintă o metodă neinvazivă de a estetiza aspectul dinților sau de a proteja suprafețele care sunt deteriorate.

Fațetele dentare sunt de două tipuri:

 • primul tip în care este necesară prepararea în prealabil a dinților, fiind o metoda indicată în cazul unde este nevoie de schimbarea drastică aspectului dinților sau în cazul dinților voluminoși, aplicarea fațetelor “no prep” poate crește mai mult volumul).
 • al doilea tip sunt fațetele ”no prep” unde nu este necesară prepararea dintelui în prealabil și sunt folosite pe dinții mici care au spații interdentare (metodă avantajoasă prin conservarea țesutului dentar).

Sunt multe afecțiunile în care se folosește tratamentul cu fațete dentare și anume:

 • Dinți ce prezintă discromii ( mai ales la pacienții ce au folosit în copilărie tetraciclina sau care au făcut exces de fluor);
 • Dinți tociți excesiv, ciobiți în treimea incizală sau spațiați
 • Dinți care prezintă treme sau diasteme
 • Anomalii minime date de poziționarea dintilor frontali.