Ortodonția reprezintă acea ramură a stomatologiei moderne care se ocupă cu diagnosticarea, prevenția si tratarea unor afecțiuni sau anomalii dentare prin intermediul unor aparate dentare.

Anomalia dentară – dintii strambi înseamnă o abatere de la poziția normala a dinților. Este des întâlnită la copii și chiar la adolescenți. Datorită înghesuirilor și ocluziilor dentare se afectează sănătatea dinților, gingiilor și articulației temporo-mandibulare (acest lucru poate să aibă urmari la nivelul tubului digestiv).

Medicii stomatologi recomandă parinților să acorde o atenție deosebită dințiilor copiilor (să-i invețe cum să-și îngrijească dantura), pentru a nu fi nevoie mai târziu de diferite proceduri stomatologice, ca de exemplu: aparat dentar, protetică, implant dentar sau chirurgie oro-dentară.

Dacă nu a prezentat anterior probleme la nivelul dinților, atunci este recomandată o primă evaluare în jurul vârstei de șapte ani. În perioada copilăriei și adolescenței este mult mai usor de modificat poziția dinților, deoarece oasele maxilare cresc și se maturizează. Datorită progresului tehnologiei în stomatologie este posibilă în prezent corectarea impresionantă și fără durere în ceea ce privește anomaliile dento-maxilare.