Albirea dinților este un procedeu foarte cunoscut și foarte folosit în estetica dentară. Prin albire dentară se va restabili culoarea naturală a dinților sau se vor albii dinții dincolo de aceasta.
Cauzele care determină schimbarea culorii dinților
De regulă, dinții de lapte sunt mai albi decât cei definitivi. Înaintarea în vârstă va veni cu dinți mai închiși la culoare, deoarece apar schimbări la nivelul structurii lor.
Se cunoaște deja faptul că, dinții se pot păta cu diverși pigmenți alimentari, bacterieni sau datorită acțiunii diferitelor medicamente.
Pigmenții de natură bacteriană vor determină apariția petelor negre sau maro pe suprafața dintelui.
Diversele tipuri de antibiotice pot să cauzeze îngalbenirea dinților sau pot să contribuie la reducerea strălucirii smalțului.
Din cauza unor pigmenți alimentari, dinții se pot decolora sau păta (ceaiuri, legume, vin roșu, cafea, etc).
De asemenea, fumatul poate să ducă la apariția unor pete închise la culoare la nivelul dinților, iar anumite afecțiuni ale smalțului (fluoroza, hipoplazia) pot sa ducă la îngălbenirea acestora.
Albirea dinților afectează smalțul dinților?
Substanțele ce sunt acreditate în prezent (peroxidul de hidrogen, carbamida) nu determină daune la nivelul structurii dentare, atâta timp cât sunt folosite exact cum sunt recomandate de către medicul stomatolog.
Dinții pot fi albiți de fiecare dată?
Atunci când există afecțiuni hepatice, hematologice sau afecțiuni ale fluorozei dentare, peroxizii nu pot să albească dinții, deoarece în aceste cazuri, colorația dinților apare din interior.
Contraindicații
Când se albesc dinții din nou?
Procedura de albire dentară poate sa fie efectuată fără niciun risc după 2 sau 3 ani.
Igiena după albire
După ce s-a efectuat albirea, igiena dentară este foarte importantă, mai ales ca efectul de albire să aibă o durată cât mai mare. Vizita la medicul stomatolog este recomandată la 6 luni pentru o curățare profesională a danturii.