Post-Tratament

Aceste instucțiuni sunt utile pentru cei care poartă o proteză pentru prima oară, însă ele trebuie reamintite și celor care sunt purtători de proteze. Instrucțiunile trebuie să fie scrise, să fie clare și complete, pentru a putea să fie foarte bine înțelese și respectate.

Dificultățile perioadei de început

Perioada de adaptare poate să depindă de vârsta pacientului, de temperament  sau de timpul care a trecut de la pierderea dinților. Chiar dacă protezele vă par mari și stânjenitoare, dupa un timp această senzație va dispărea și proteza va fi mai ușor de tolerat.

Prin această perioadă de adaptarea a purtării protezei vor trece toți pacienții, însă această durată va depinde de capacitatea de adaptare a fiecăruia. Pentru ca tratamentul protetic să aibă success trebuie să existe voință, efort și cooperare cu medicul specialist.

CE TREBUIE Să STIȚI ?

În primele 24 de ore nu se va scoate proteza din gură.

Pot să apară dificultăti în fonație, iar creșterea salivației și senzatia de “gura plina” vor trece cu timpul (acestea apar mai ales la protezele maxilare). Chiar dacă va exista greutate în vorbire, aceasta va putea fi corectată în câteva zile.

Poate să existe și senzație de vomă, dar va trece în câteva zile. Pentru a se ameliora această senzație se recomandă să se sugă o bomboană.

Masticația poate să fie mai dificila în această perioadă, dar se vor face mișcări de masticație (pacientul va învăta să mănânce în vreo 2 săptămâni). Pentru început se vor consuma alimente moi și tăiate în bucățele mai mici. Se vor evita mâncărurile lipicioase și mușcarea cu dinții din față. Datorită faptului că percepția gustativă va fi mai diminuată, consumați alimente mai calde și condimentate.

Trebuie să aveți multă răbdare, pentru că niciodată nu o sa fie confortabil, ca și atunci când ați avea dinți naturali!

Dacă apar dureri în diferite zone, acestea sunt inevitabile și chiar frecvente, dar cu timpul vor dispărea.

Micile retușuri realizate de medicul stomatolog vor face ca aceste dureri să dispară în câteva zile.

CE ESTE CONTRAINDICAT?

Niciodată nu trebuie să încercați să reparați proteza sau alte elemente accesorii ale acesteia, deoarece puteti să o deteriorați, fără să se mai poată repara vreodată.

Nu trebuie să încercați să adaptați proteza în zonele în care simțiți jenă.

Nu este recomandat să mușcați pe proteză cu scopul de a o așeza pe câmpul ei protetic.

Nu veți folosi niciodată pasta de dinți pentru a vă curăța proteza, pentru că aceasta este foarte abrazivă.

Nu se utilizează alte tehnici de curățare chimică abrazivă sau agresivă, decât cele pe care vi le-a indicat medicul specialist.

Nu este recomandat pentru curățarea protezei folosirea alcoolui sau a apei fierte.

PROTEZELE NECESITĂ O ÎNTREȚINERE FOARTE CORECTĂ ÎN PERMANENȚĂ.

CUM SE CURĂȚĂ PROTEZA?

Proteza dentară mobilă

Pacienții vor păstra o igienă riguroasă atât pentru proteza dentară, cât și pentru gingia subadiacentă. Această igienă este foarte importantă, deoarece de ea depinde longevitatea tratamentului proteic.

Proteza dentară se curăță cu o perie moale, cu apă și săpun, deasupra unui recipient, deoarece se va reduce în acest fel riscul de fracturare al dinților din proteză, în cazul în care va cădea.

Protezele dentare se lasă în anumite soluții speciale de curățat peste noapte. Daca nu puteți beneficia de soluții speciale de curățat, puteți să lăsați proteza într-un recipient cu apă și o lingură de oțet o dată pe săptămână.

SFATURI UTILE

La recomandarea medicului stomatolog, puteți să folosiți substanțe adezive, precum Corega sau Fixodent.

Dacă veți respecta controalele la medicul stomatolog, veți scăpa în mod sigur de disconfortul creat de proteză și veți prelungi durata de folosire a acesteia.

Purtarea protezei tot timpul este foarte important, pentru că în acest fel musculatura și gingiile se vor obișnui mult mai repede.

Gingiile se masează zilnic, deoarece în acest fel se va stimula circulația sanguină.

Este stiut deja faptul că, în lume există o multitudine de oameni care poartă în condiții foarte bune proteze dentare. Nu trebuie să permiteți unei proteze dentare să vă stânjenească în viata socială.

CE FAC DACĂ?

Vor apărea dureri la masticație

Vor exista dureri la nivelul gingiei

Se vor ivi iritații gingivale

Vor fi dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare

Se va mușca în mod repetat obrazul

Se desprinde proteza de pe câmpul său protetic în timpul fonației sau masticației

ADRESAȚI-VĂ MEDICULUI STOMATOLOG!!!

Indicații postextracționale

Compresele aplicate postextractional se păstrează timp de 2 ore postextractional, timp în care se poate bea apă. Dacă mai sângerează alveola postextracțională dupa ce s-a îndepărtat tamponul de protecție, se va aplica… Citește mai mult

Instrucțiuni post albire dentară

După ce s-a realizat tratamentul de către medicul stomatolog în clinică, agenții folosiți vor continua să acționeze timp de 48-72 de ore, iar nuanța dinților se va schimba destul de vizibil în… Citește mai mult